EtusivutahtiAnncourtin tarinatahtiKoirammetahtiTerveystahtiTuomarointitahtiGardeners's CornertahtiYhteystiedottahtiLinkit
 

Teksti: Marjo Ahola
Terrilife 2/2005

Koiraa ei luotu syömään kypsää ruokaa
Vaihteleva luonnonmukainen ruokinta

Vain paras on tarpeeksi hyvää koiralleni. Tahdon ruokkia koirani parhaimmalla mahdollisella ruoalla. Mikä on se paras? Kallein kuivamuona? Sen kilpaileva merkki? Yksi vannoo kotona tehtyyn ruokaan, toinen Yrjölänpuuroon? Toinen kannattaa BARF-ruokaa. Ja kun juuri opimme, että koiran ruoan on oltava samanlaista joka päivä, että koira ei tule nirsoksi, nyt ruoan tulee olla vaihtelevaa. Mikä on ruokinnassa oikea vastaus?
Markkinatalous on opettanut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana meidät helpolle ja vakuuttanut, että kuivamuonalla ruokkiminen on modernia ja parasta koiralle. Kuitenkin näiden vuosien aikana ovat koirien sairaudet, iho-ongelmat ja allergiat lisääntyneet. Milloin unohtui, että koirat ovat pärjänneet ilman teollisia koiranruokia kymmeniä vuosituhansia. Vai onko aika himmentänyt muistot ja muistamme väärin sen, missä kunnossa koiramme olivat lapsuutemme päivinä?
Miksi yhä useammat kuluttajat ovat kyllästyneet teollisiin valmisteisiin tai ryhtyneet epäilemään? Ajattelemisen ja vertailun arvoinen kysymys on, syötkö itse pelkkää valmisruokaa? Ja jos syöt, niin onko se hyvä asia?
Kävikö mielessä, oliko koiran ruoassa käytetty liha laadukasta? Voiko se olla hormonilihaa, joka ulkomailla on sallittua ja sitä syövät ihmisetkin. Voiko rehussa olla lääkittyä karjan lihaa, joka on laitettu jossain maassa ihmisille sopimattomana koiranruoaksi? Sisältääkö koirille tarkoitettu ruoka geenimuunneltuja raaka-aineita, jotka ovat monissa maissa laillisia?
Mitä ruokien tuoteselosteet oikeastaan kertovat ja mitä jättivät kertomatta? Mitä tarkoitti tuoteselosteessa epämääräinen teksti: käytetty eloperäisiä aineita. Voiko se olla lampaanvillaa, höyheniä, sellua…? Ja mitä syötän koiralleni, kun syötän hehkutusjäännöksiä? Tuhka eli hehkutusjäännös kertoo tuotteessa olevien kivennäisaineiden yhteismäärän. Korkea tuhkapitoisuus kertoo valmistuksessa käytetyn esim. luujauhoa ja teurasjätteitä, joissa lihan osuus on vähäinen ja se saattaa olla merkki ruoan raaka-aineiden alhaisesta laadusta.

BARF?
Lähtökohta luonnonmukaiseen ruokintaan on se, että ihminen on jalostanut koirien ulkomuotoa, mutta sisäelimiin jalostus ei ole juuri vaikuttanut eli koiran, villikoiran ja suden ruuansulatus ja sisäelimet eivät poikkea toisistaan.
Koira on ensisijaisesti lihansyöjä, kasvissyöjä ja raadonsyöjä. Vilja ei kuulu koiran luonnolliseen ravintoon, ja siksi puhdasoppiset ”barffaajat” eivät keittele koirilleen puuroja. Villikoirat ja sudet syövät saalistaan melkein kaiken: sisäelimet, vatsalaukussa puoliksi sulaneen kasvisaineksen, lihan ja luut riippumatta siitä, oliko saaliina kauris, jänis tai orava.
Mitä tarkoitetaan ”barffauksella”? Useissa julkaisuissa ja keskusteluista koiran ruokinnasta törmää neljään kirjaimeen BARF. Selvitetään ensin lyhyesti mitä tuo kirjainyhdistelmä tarkoittaa. Yhdysvalloissa ja Australiassa tämä ruokintasuuntaus on tullut suosituksi, nyt Suomessakin ”barffataan”. Barf on lyhenne sanoista Bones And Raw Food tai Appropriate Raw Food. Suuntauksen isänä pidetään australialaista Dr. Ian Billinghurstia ja kyse on äärimmilleen viedystä luonnonmukaisen ruokinnan noudattamisesta.
BARF ruokinnassa jäljitellään mahdollisimman tarkasti koiran lajityypillistä ruokavaliota. Pääperiaate on, että koiralle annetaan 60–80 % raakoja lihaisia luita (kana, lammas, nauta, härkä...), jotka sisältävät puolet luuainesta/ydintä ja puolet lihaa. Loput 20–40 % ruokavaliosta koostuu kasviaineista ja muista elinkunnan tuotteista ja sisäelimistä. BARF painottaa monipuolisuutta liha- ja kasvilaaduissa. Maito- ja viljatuotteita koiralle annetaan vähän tai ei ollenkaan. Monet barffaajat ruokkivat koiransa täysin tuoreilla, raaoilla ruoka-aineksilla ja esimerkiksi amerikkalainen suursnautseri-kennel Skanssen ruokkii kaikki koiransa barffaten ja vaatii niin myös pennunostajiltaan – muuten ei anna kasvateilleen lonkkatakuuta.
Tähän mennessä artikkelia joku on voinut päätellä, että artikkelin kirjoittaja on siirtynyt, jos ei nyt ihan puhtaaseen barffaukseen, niin ainakin siirtymässä luonnonmukaisempaan koirien ruokintaan. Pitää paikkansa. Syötän koirilleni raakaa lihaa päivittäin, myös raakoja kanan siipiä. Joskin ensimmäisen kerran siipiä antaessani, naamani ällötyksestä vääntyikin. Sitten vain mielenkiinnolla seurasin, jäivätkö koirat henkiin siivet syötyään. Jäiväthän ne. Eikä edes mahat mennyt sekaisin. Ainoastaan ”Beasley” otti ahneuksissaan ”siipeensä” sen verran, että hotkaisi koko siiven kerta nielaisulla, oksensi sen sitten ulos ja söi sen uudestaan rauhallisemmin ottein.

Miten asiantuntija ruokkii omat koirat?
Annukka Paloheimo, joka on erittäin menestynyt koirien kasvattaja, on ruokkinut koiriaan luonnonmukaisesti yli 20 vuotta. Annukalla on pitkä kokemus koirien homeopaattisesta hoidosta, joten päätin lähestyä aihetta kokeneen luontaisalan asiantuntijan omien kokemusten kautta.
Annukka Paloheimo on tutkijakoulutuksen saanut filosofian tohtori (PhD). Lisäksi hän on suorittanut homeopatian jatkotutkinnon (PCH) Jeremy Sherrin Dynamis-koulussa Lontoossa, eläinhomeopatian opintoja Englannissa eläinlääkäri George Macleodin ohjauksessa, klinikkakoulutuksen LCCH:ssa (London College of Classical Homeopathy) ja perusopinnot Homeopatia Instituutissa Helsingissä 1991–1995. Hän on osallistunut myös lukuisiin kansainvälisiin eläinhomeopatian konferensseihin.Tutkimustyönsä ohella Annukka on pitänyt nyt jo yli 10 vuoden ajan vastaanottoa Keski-Uudenmaan Eläinlääkäriasemalla Keravalla, jossa moni iho-ongelmainen koira on saanut homeopaattisen tukihoitosuunnitelman, mutta myös ohjausta ruokinnan ja vitamiiniterapian suhteen.
Annukka Paloheimon koirat eivät syö teollista ruokaa ja voivat erinomaisen hyvin, eivätkä juuri sairastele. Hän ei ole ”puhdas barffaaja” vaan pyrkii lähinnä ruokkimaan koiransa mahdollisimman 'puhtailla', mahdollisimman tuoreilla ja käsittelemättömillä ruoka-aineilla, välttäen lisäaineita, säilöntäaineita, heikkolaatuisia aineksia.
- Koirani syövät raakaa lihaa, mahaa, broilerin siipiä, silavaa, yön yli vedessä liotettua kauraa, raakaa kalaa (pakkasen kautta, että mahdolliset madot kuolevat), sardiineja, jogurttia, kaikkia mahdollisia vihanneksia, mansikoita, mustikoita ja muita marjoja ja kaikkea ruokaa, mitä itseltä jää. Koirille maistuu myös keitetty riisi, jota ihmisten aterialta on jäänyt yli. Samoin koirani saavat hiukan ruisleipää ja kananmunia. Vihannekset ja hedelmät on syytä antaa soseena ja melko pieniä määriä suhteessa lihaan, luettelee Annukka Paloheimo.
Puuroja Annukka ei koirilleen keittele. Englannissa viisi vuotta asuttuaan hän pystyy hyvin vertailemaan sikäläistä koiranruokintaa maamme käytäntöihin.
- Englannissa ei puuroja keitellä. Englantilaiset pitivät aivan ihmeellisenä suomalaisten puuronkeitto-innostusta. Englantilaisten kasvattajien koirille antama perinteinen ruoka koostuu lähinnä tuoreesta lihasta, naudanmahasta, kananmunista, vihanneksista, koirien vehnäkekseistä ja vuohenmaidosta. Toisaalta Englannin markkinoille on tullut nyt yhä useampia luomukuivamuonia, jotka perustuvat luonnonmukaisesti viljeltyyn viljaan ja luomukanaan tai - kalaan, kertoo Annukka Paloheimo.

Riittävästi vitamiineja?
Saako kotitekoisesta ruoasta sitten riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Pussin kyljestä vitamiinien määrä on helppo katsoa. Miten kotiruoan oikea ravitsevuus lasketaan? ”Laskeeko ihminen päivittäisen vitamiinin tarpeensa?”, heittää Paloheimo minulle vastakysymyksen. Enpä taida laskea enkä laske edes lapsellenikaan, on pakko myöntää.
Pennun kotiruokinnassa onkin oltava tarkka, pennun kehitystä on seurattava ja tunnettava normaali kasvukäyrä.
- Kotikoiran ostajille annankin aina ruokintaohjeet, joissa on myös luomu-kuivamuonavaihtoehto. Jos omistaja haluaa ruokkia pelkästään kotiruoalla "luomusti", niin kannustan käymään luonani aluksi kuukauden välein, että saamme seurattua kasvun, kertoo Annukka Paloheimo.
Lisäravinteita Annukka Paloheimo antaa myös koirilleen.
- Oluthiiva, merilevä, helokinkukkaöljy, sinkkiä, seleeniä kuureina. Talviaikaan kalanmaksaöljy on erittäin hyvä, luettelee Paloheimo.
Valkosipuli on myös terveellistä. Se kannattaa antaa raakana ja viipaloituna. Kuivattu valkosipuli, jota on rouheena myytävänä, ei ole niin hyvää.
- Valkosipulin öljyt haihtuvat, kun sitä leikataan, siksi kuivatusta valkosipulista tärkeitä aineksia on haihtunut pois, neuvoo Paloheimo.
- Kiireiselle hyvä kompromissi on esim. Dorwest Herbsin valkosipuli-tabletit, jatkaa Paloheimo

Ennakkoluuloja?
Moni koiran omistaja pelkää koiransa saavan ripulin tai bakteereja, jos antaa koiralleen raakaa lihaa. Paloheimo kuitenkin muistuttaa, että koiran suolisto on erilainen kuin ihmisen suolisto. Koiralla on paljon lyhyempi suolisto kuin ihmisellä, joten koirat sairastuvat harvemmin. Lisäksi tieto, millaista raaka liha on ravintona, on suunnattu ihmisille, ei koirille. Ainoan varotoimenpiteen raa´an lihan käytöstä Annukka suuntaa pienten lasten vanhemmille.
- Jos perheessä on pieniä lapsia, on huolehdittava, että lapset eivät pääse sormeilemaan raakaa lihaa ja sen jälkeen laita sormia suuhunsa. Kannattaa antaa esim. kanansiivet syötäväksi koirien kuljetuslaatikkoon, että lapset eivät pääse osallistumaan koirien ruokkimiseen, neuvoo Paloheimo.

Totuttele vähitellen
Ihmisten asenteita ei ole helppo muuttaa. Annukka Paloheimo yrittää saada koirien omistajia siirtämään tottumuksiaan edes vähän elävän ravinnon suuntaan.
- Jokainen ruokkii koiransa niin kuin parhaakseen näkee, mutta olisi hyvä, jos elävän ruoan puolelta olisi edes jotain, toivoo Paloheimo.
Suomalaiset ovat jo oppineet antamaan koirilleen porkkanoita, mutta koiralle maan päällä kasvavat vihannekset ovat tärkeämpiä kuin maan alla kasvavat juurekset.
- Vihannekset ovat erittäin tärkeitä vitamiinien ja hivenaineiden lähteitä. Esimerkiksi Pirkan pakastepinaatti on erittäin helppo ja vaivaton annettava koiralle. Soseuta tai pilko pinaatti, vinkkaa Annukka Paloheimo.
Koiralla, joka on syönyt koko elämänsä kuivamuonaa, menee pari viikkoa, ennen kuin elimistö tottuu saamaan jotain muuta eli aloita ruokavalion vaihtaminen varovasti, asteittain ja vähän kerrallaan. Lisäksi, jos koira on herkkävatsainen, ruoka kannattaa antaa huoneenlämpöisenä. Kylmä ruoka saa herkemmältä vatsan sekaisin, neuvoo Paloheimo.
- Meillä kotona otan aina ensimmäisenä koirien ruoan pois jääkaapista, kun käymme aamiaiselle. Aamiaisen aikana ruoka on ehtinyt sopivasti lämmetä ja kun oma aamiainen on syöty, on koirien aamupalan aika.
Koirien ruokkijan on osattava tarkkailla koiria ja huomattava ravitsemuksen aiheuttamat oireet. Kun ravitsemus on kohdallaan, on koira iloinen, elämänhaluinen ja kaikin puolin terveen oloinen. Sopimaton tai puutteellinen ravinto aiheuttavat enemmän tai vähemmän selkeitä oireita. Koirat oireilevat korvillaan, silmillään, ihollaan, karvapeitteellään ja ulosteillaan. Usein myös käyttäytyminen kertoo siitä, ettei kaikki ole aivan kohdallaan.
Ruokinnassa Paloheimo kuuluttaa terveen talonpoikaisjärjen perään. Esimerkiksi jos koiralla on iho-ongelmia, muutoksia kannattaa ruokavalioon tehdä pikkuhiljaa, että ei ärsytä lisää ja on muistettava, että kaikki ei sovi kaikille.
- Englannissa olin tottunut antamaan koirilleni vuohenmaitoa, jota sai ostettua ihan paikallisesta marketista. Mutta vuohenmaidon hankkiminen Suomesta ei ollutkaan yksinkertainen juttu. Pohdin, että kermaviili voisi olla erinomainen suomalainen vaihtoehto. Kaksi viikkoa meni hyvin, ja sen jälkeen rupesin ihmettelemään, miksi koirani rapsuttelivat korviaan ja korvanlehdet olivat punaisia. Jätin välittömästi kermaviilin pois ravinnosta, ja koirat rauhoittuivat, muistelee Paloheimo.
Tällä omakohtaisella kokemuksellaan Paloheimo haluaa muistuttaa, että koiran omistajan on seurattava koiransa kuntoa, turkkia, korvia, silmiä ja ihoa. Niistä näkee koiran kunnon ja sen, mikä sopii ja mikä ei todellakaan sovi omalle koiralle.

Ei stressiä ruokinnasta
Koiran ruokinnasta ja täydellisyyden tavoittelemisesta ei kannata ottaa itselleen stressiä.
- Pitäkää koiran ruoka tarpeeksi vaihtelevana. Siten ehkäisette puutostilat, neuvoo Paloheimo.
Vaihteleva ruoka? Aina on neuvottu, että koira ei osaa kaivata ruokaansa vaihtelua ja ruokaa vaihtelemalla koiransa opettaa vain nirsoksi. ”Mitä se susihukkanen taas siellä luonnossa söikään? Yhtenä päivänä linnun, sitten jäniksen jne., ” huomauttaa Paloheimo. Aivan ja tietysti, tuumaan minä.
Moni kutiavan koiran omistaja kertoo vastaanotolla, että he syöttävät vain 'kaikkein terveellisintä lihaa'. Useimmiten se on sitä kalleinta, lähes rasvatonta naudan paistilihaa. Omistaja on tyrmistynyt kun kehotan antamaan rasvaisempaa lihaa, ja välttämään nautaa.
- Rasva, jatkaa Paloheimo, rasva on koirille erittäin tärkeää. Koiran on saatava oikeaa rasvaa. Ihmisten on syytä välttää rasvaa, siinä suhteessa koirien ja ihmisten terveysihanteet poikkeavat rajusti toisistaan.
Annukka Paloheimo on jutellut ajokoiramiesten kanssa paljon koirien ruokinnasta. Hän on kysellyt tarkkaan, mitä metsästäjät syöttävät koiralleen. Ajokoira ei ole vain lemmikki vaan se on ihmisen apuna metsässä pitkät päivät.
- Kuin yhdestä suusta isännät ovat tuumanneet välittömästi, että ei ne pelkällä nappulalla elä, kertoo Paloheimo.
Raskaan päivätyön tekeville koirille isännät antavat nappuloiden lisäksi raakaa lihaa, läskiä, puuroja, ruisleipää ja kotiruoan tähteitä. Siinäpä on esimerkkiä ja tervettä talonpoikaisjärkeä meille muillekin koirien ruokintaan. Ruokkimistaitoon kuuluu kyky nähdä, kuinka menee. On osattava tarkkailla koiraa ja nähtävä voiko koira hyvin saamallaan ravinnolla.
- Kaikille ei sovi sama ravinto, eikä sama ravinto koko elämän ajan. Vanhuksen ruokinta eroaa pennun ruokinnasta, käyttökoiran ruokinta eroaa sohvakoiran ruokinnasta, toteaa Paloheimo.

Virtsakivet
Onko virstakivistä tullut koirien elintaso-ongelma? Kuinka paljon teollisella ruokinnalla on yhteyttä koirien lisääntyneeseen virtsakiviongelmaan? Vai onko pelkkä mutu-tuntuma, että virtsakivien määrä koirilla on kasvussa? Kysymykseen virtsakivet ja kivien yhteydestä ruokintaan Paloheimo vastaa kuten eläinlääkäri oli vastannut hänelle samaan kysymykseen.
- Luonnollisesti suuret kivet on operoitava pois ja vaiva hoidettava. Mutta normaalilla koiralla on aina eläinlääkärini kertoman mukaan aina hiukan kiteitä virtsassa eli pieni määrä kiteitä on ihan normaalia, kertoo Paloheimo.
Ehkäpä eläinlääkärien halu hoitaa ja toisaalta eläinlääkäreille myyntiin tuodut erikoisruoat ovat ns. lisänneet kiinnostusta tehdä tälle "ongelmalle" jotakin, oli eläinlääkäri todennut Paloheimolle. Kyseinen eläinlääkäri suosittelee kotiruokaa sen sijaan ja sanoo, että liian kuiva ruoka on pahasta.

Suomen erityisolot
Suomen ilmasto on koirille vaativa. Koirat eivät voi olla niin paljoa ulkona kuin esimerkiksi Englannissa. Koirat viihtyvät ihmisiä paremmin ulkoilmassa ja viileämmässä. Kuiva huoneilma ärsyttää erityisesti koirien silmiä ja on usein myös huonon karvapeitteen takana. Kuivasta huoneilmasta aiheutuvat oireet esiintyvät erityisesti talvikaudella.
- Huono yhtälö on tiheäturkkinen, pitkäkarvainen koira ja kuuma, kuiva sisäilma. Moni koira Suomessa asuu liian lämpimissä tiloissa ja ulkoilee liian vähän, toteaa Paloheimo.
- Käytännön kautta olen huomannut, että iho-oireilu on nopeammin korjattavissa, jos koiran asuintilat ovat viileämpiä ja koira saa olla enemmän ulkona, luonnollisemmassa ympäristössä. Ilmansaasteista kärsiviä koiria on yhä enemmän, kun koirasta on tullut city-koira. Mieleeni muistuu bulldoggi, jonka iho reagoi omistajan tupakansavuiseen toimistoon, jossa koira vietti päivänsä. Kun koira jätettiin useammin kotiin, ihokin tuli parempaan kuntoon. Vahvat kodin puhdistusaineet saattavat ärsyttää koiraa, liian voimaperäinen siivoaminen kovilla aineilla on pahasta, huomauttaa Paloheimo.

<<< Takaisin