EtusivutahtiAnncourtin tarinatahtiKoirammetahtiTerveystahtiTuomarointitahtiGardeners's CornertahtiYhteystiedottahtiLinkit
 
Meille terveys on kaiken perusta

Koiramme elävät täyttä elämää 11-13-vuotiaiksi. Teemme parhaamme, että jokainen Anncourt-Cavalierin omistaja saisi meiltä terveen, onnellisen koiran moneksi vuodeksi. Kerromme tässä lyhyesti, miten pyrimme tähän kasvatustyössämme.


Syringomyelia
Syringomyelia (SM) ’löydettiin’ Cavaliereilla vasta tultaessa uudelle vuosituhannelle, kiitos uusien diagnosointimenetelmien (MRI-kuvaus). Sitä esiintyy cavaliereilla mutta myös esim. griffoneilla.

Syringomyelian aiheuttaa kallon rakenteellinen virhe jota kutsutaan nimellä Chiari-like-malformation (CM): Kallon takaosa on liian ahdas ja tämän takia pikkuaivot työntyvät osittain selkäydinkanavaan. Tällöin selkäydinkanavan nesteen  kierto aivojen ja selkäytimen välillä häiriytyy aiheuttaen painetta. Paine puolestaan aiheuttaa nesteonteloita selkäydinkanavaan. Tätä kutsutaan syringomyeliaksi. Nesteontelot (syringot) painavat selkäytimen hermoratoja ja aiheuttavat hermokipua eri asteisesti. Tauti on etenevä.

Tällä hetkellä  ei vielä tiedetä, miten syringomyelia periytyy, ja syyt syringomyelian kehittymiseenkin on vielä epäselviä. Asiaa on tutkittu vasta vähän aikaa.

Suhtaudun tähän tautiin vakavasti ja tutkimme jalostuskoirat magneettikuvauksella eli ns. MRI-testillä  Englannin Cavalier Clubin suositusten mukaisesti. On tärkeää, että jalostukseen ei käytetä liian nuoria koiria sillä tauti on etenevä ja MRI-kuvauksessa nähtävät muutokset on  useimmiten vasta 2,5 vuoden iässä havaittavissa.

Ilokseni suurin osa tutkituista kasvateistamme on saanut A-tuloksen. Pyrin myös tietoisesti  laventamaan geenipohjaa yhteistyöllä australialaisen kasvattajan kanssa (Elvenhome-cavalierit, joilla on erinomaisen hyvä syringomyelia-tausta).

Lisätietoa taudista ja tutkimuksista löytyy englanninkielisenä mm.

www.veterinary-neurologist.co.uk (Dr Clare Rusbridge’n sivut)

http://sm.cavaliertalk.com/research/london

www.thecavalierclub.co.uk  Englannin Cavalier yhdistyksen sivusto, jossa paljon tietoa syringomyeliasta, sydänviasta yms ja tilastoja testatuista koirista.

 

Poikamme Aatos ja Harrison kesällä 2002
Sydän
Cavaliereilla on perinnöllinen taipumus sydämen läppävikaan (mitral valve disease). Joillain yksilöillä läpän kudos vanhenee liian nopeasti ja koiralle kehittyy sydämen sivuääni ja vähitellen sydämen vajaatoiminta. Tällainen koira menehtyy liian nuorena lääkityksestä huolimatta sydänvikaansa.

Olimme ensimmäisten joukossa puhumassa tästä ongelmasta ja 'nostamassa kissan pöydälle', yli 20 vuotta sitten. Cavalier-yhdistyksen puheenjohtajakaudellani saimmekin laadittua sydänvian vastustamisohjelman, jota nyt noudatetaan Suomen Kennelliiton avustuksella. Me teemme asian suhteen vieläkin enemmän kuin vain minimivaatimukset: pyrimme käyttämään mahdollisimman iäkkäitä ja yhä terveitä uroksia siitokseen, ja vahdimme tarkkaan koiriemme sukutaustoja. Emme käytä liioin jalostukseen koiria, joiden lähisukulaisilla on ilmennyt liian nuorella iällä sydänongelmia. Jalostukseen käyttämämme koiramme tarkastetaan vuosittain. Näin turvaamme, että meiltä lähtevällä pennulla on mahdollisimman suuri todennäköisyys elää kunnon pitkä elämä. Terveys on meille tärkeämpää kuin näyttelytulokset. Kaikki terveystodistukset ovat nähtävillä.


 

Silmät, polvet
Tarkistutamme myös silmät perinnöllisten silmävikojen suhteen, samoin polvet. Emme käytä viallisia tai sairaita yksilöitä.

Ruoka
Hyvä ravinto on mielestämme tärkeää. Ruokimme koiramme puhtaaalla luomuruoalla noudattaen BARF-dieetin ajatuksia eli luonnonmukaista raakaravintoa: raakaa lihaa ja luita, raakoja vihanneksia. Ja paljon muuta! Olen koulutettu eläinhomeopaatti ja työkseni autan koirien terveysongelmissa. Kokemukseni perusteella ruokin koirani huolella ja meiltä lähtevät pennut ovat täynnä elinvoimaa. Koiramme saavat myös lisäravinteita, mm. DorwestHerbsin tuotteita ja aloe veraa, ja koiriamme on hoidettu homeopaattisilla valmisteilla.Lisätietoa aiheesta löytyy eläinhomeopatiavastaanottoni kotisivuilta.

FIN & SW CH Anncourt Lorenzo © Tuula Öhman

Liikunta
Vaikka Cavalier onkin pieni koira, se tarvitsee säännöllistä liikuntaa niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvointinsa takia. Hevosharrastajana ymmärrän oikean liikunnan tärkeyden. Koiramme juoksevat ja kävelevät päivittäin metsässä, hiekkateillä ja niityillä.


Hellä huolenpito

Cavalier on kehitetty ihmisen seuralaiseksi. Se tarvitsee paljon huomiota ja rakkautta. Meillä koko perhe hoivaa koiriamme ja se on mielestämme välttämätöntä Cavalierille!